Vitamine und Zusatzstoffe in der Ernährung von Mensch und Tier: 8. Symposium 26. und 27. September 2001 Jena/Thüringen
Gespeichert in:
Format: | Tagungsbericht Buch |
---|---|
Sprache: | German |
Veröffentlicht: |
Braunschweig
FAL
2001
|
Schlagworte: | |
Online-Zugang: | Inhaltsverzeichnis |
Beschreibung: | 526 S. Ill., graph. Darst. |
ISBN: | 393314051X |
Internformat
MARC
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adam_text | INHALTSVERZEICHNIS
Eröffnung des Symposiums durch den Prodekan der Biologisch-
Pharmazeutischen Fakultät der Friedrich-Schiller-Universität
Prof. Dr. M. Hamburger
Vorträge
Seite
Die neuen Referenzwerte für den Menschen - kritische Betrachtung zur
empfohlenen Vitaminzufuhr
The new reference values for man
-
critical reflection of the recommended
vitamin supply
Bitsch,
R
.................................................................................................................1
Empfehlungen zur Vitaminversorgung landwirtschaftlicher Nutztiere -
eine kritische Bewertung
Vitamin
requirements of domestic animals
—
a critical evaluation
Flachowsky,
G
.......................................................................................................15
Probiotics in human nutrition
Jahreis, G.,
Kießling,
G.,
Keller,
S.,
Klein,
Α.,
Schneider,
J...................................
31
Probiotika
aus Sicht der Tierernährung
Probiotics
from the point of view of animal nutrition
Simon,
0
................................................................................................................39
Vitaminsupplementation
und Zusatzstoffe unter dem Aspekt der Le¬
bensmittelsicherheit
Vitamin
supplementation and other nutrient
additives
under safety considera¬
tions
Vieil,
В
....................................................................................................................49
Die Futtermittelsicherheit - eine kritische Bestandsaufnahme aus Sicht
von Tierernährung und Tiermedizin
Safety offeedstuffs - comments from the view of feed science and veterinary
medicine
Kamphues,
J
..........................................................................................................63
Antibiotic resistance genes in the environment: prevalence and transfer
Heuer,
H.,
Krögerrecklenfort,
E., Smalla,
К............................................................
75
11
-Year trends in vitamin intake of
3
to
36
months old
german
infants
and children
-
results of the donald study
Hilbig,
Α.,
Kersting,
M., Bitsch, R
...........................................................................77
Vitamin-
und Fettsäurenstatus von Hochleistungssportlem
The state of vitamins and fatty acids in young top athletes
Großhauser,
M.,
Brandsch,
С,
Hirche,
F.,
Eder, K
................................................83
Untersuchungen zur
renalen
Ausscheidung von Retinol und Retinol-
Bindungsprotein (RBP) in der späten Gravidität
Urinary excretion of vitamin A and retinol-binding protein (RBP) during late
pregnancy
Wirth
К
Raila
J.,
Chen,
F., Büscher,
U.,
Dudenhausen,
J.
W.,
Schweigert,
F.
J.
........................................................................................................................89
Seitenkettenabbau von Tocopherolen durch
ω
-Hydroxylierung
und
nachfolgende
/З
-Oxidation
in
НерЭг-геПеп
Tocopherol
side chain degradation via
ω
-hydroxylation
by CYP3A enzymes
and subsequent
ß-ocidation in
HepG2 cells
Birringer, M, Drogan,
Dagmar,
Brigelius-Flohé, Regina
.........................................95
Influence of vitamin
E
on immune reactions and performance of turkeys
in the field
Heffels-Redmann, Ursula,
Redmann,
Th., Voelckel,
К..........................................
101
Wirkungen
hoher
Vitamin-E-Zulagen auf das antioxidative Schutzsy¬
stem von Ratten bei Gabe von unterschiedlichen Futterfetten
Effects of high vitamin
E
supply on the oxidative defence system in rats fed
different types of fat
Fläder,
Diana, Brandsch, C, Hirche,
F.,
Eder, K
...................................................108
Auswirkungen einer Vitamin-E-Depletion auf den antioxidativen Status
des Gehirns und die Infarktgrösse nach experimenteller Zerebraler
Ischämie
Effects of
vitamin
e
depletion on antioxidative status of brain tissue and
in¬
farct
volume after experimental cerebral ischmia
Stohrer, M., Eichinger,
Α.,
Stangassinger,
M
.........................................................115
The intake of antioxidative vitamins in polish elderly diets and some
socio-economic factors
Wądołowska,
L.,
Przysławski,
J., Schlegel-Zawadzka, M.,
Słowińska,
M., Ba-
bicz-Zielińska,
E
....................................................................................................121
Beziehungen zwischen Vitamin-K- und Vitamin-D-Spiegeln bei Patien¬
ten mit
Osteoporose
Relationship between
vitamin
К
and vitamin
D
levels in patients with osteo¬
porosis
Stein,
Α.,
Müller,
Α.,
Lehmann,
G.,
Hein,
G.,
Stein,
G.,
Kauf,
E.,
Bitsch,
R
............123
Vitamin
К
and bone health
Weber,
P................................................................................................................
129
The influence of
folie
acid on
amino
acid metabolism methionin loaded
volunteers
Knöbel,
Y.,
Gunstheimer,
S.,
Schubert,
R.,
Jahreis,
G
..........................................137
The influence
of biotin on foot pad lesions in turkey poults
Platt,
S., Buda, S.,
Budras, K.-D
............................................................................143
Availability of the B-vitamins thiamin and vitamin B6 from selected food
sources
Roth-Maier, Dora A
................................................................................................149
Vitamin
E
supplementation in racedog nutrition
Stohrer, M., Hammer,
В.,
Hammer, R., Stangassinger,
M
.....................................155
The role of the vitamin
С
in the increase of the operated stomach pa¬
thology
Kopanski, Z., Schlegel-Zawadzka,
M., Brandys,
J.,
Moniczewski,
Α.,
Puto, T,
Barucha, P
.............................................................................................................161
Untersuchungen zum Einfluss von Kobalt-Ergänzungen auf den Vit-
amin-BirStatus von Milchkühen
Investigations on the influence of cobalt-supplements on the vitamin B12-
status of dairy cows
Stemme, Kirsten,
Meyer,
U., Gädeken, D.,
Scholz,
H., Flachowsky, G
.................167
Bieten vitaminisierte Fruchtsaftgetränke eine sinnvolle Basis als Träger
funktionell
wirksamer Zusätze?
Vitamin
fortified fruit
Juices: an
appropriate vehicle for functional additives?
Meier,
J
....................................................................................................................176
Phytestrogens in the osteoporosis model
Krammer,
Stephanie,
Wehr,
U.,
Weber, P., Riegger, C,
Schlachter,
M.,
Lochmüller,
E.,
Rambeck,
W.
A
................................................................................179
Bioverfügbarkeit von Anthocyanen aus verschiedenen Säften
ßioavailability
of antocyanins from different
Juices
Netzel,
M., Strass, G., Bitsch,
I.,
Bitsch,
R
.............................................................181
Changes
in
content
of flavonoids during processing from green tea to
oolong tea and black tea
Schlesien Karin, Böhm,
V.,
Bitsch, R
.....................................................................187
In vitro-detection of estrogenically active compounds in swine feed
Bitsch, Nikola,
Postupka,
Sabine, Körner,
W.,
Brunn,
H
........................................193
Effekte von ätherischen Ölen und Kräutern in der Tierernährung
Effects of essential oils and herbs in animal nutrition
Gollnisch, Karen, Halle,
Ingrid ................................................................................197
First results on the use of Echinacea-cobs (Echinacea
purpurea) in
ani¬
mal feeding
Roth-Maier, Dora
Α.,
Maaß,
Nicole, Paulicks,
Brigitte
R........................................
205
Wirkung konjugierter Linolsäuren auf die Arachidonsäure-Kaskade von
Hepatozyten
The effect of conjugated linoleic acid
isomers on
the arachidonic acid
casca¬
de
of hepatocytes
Slomma, N.,
Becker,
K., Eder,
К
............................................................................211
Effects of
CLA
calcium salts on
CLA
content in milk lipids
Kraft, J.,
Grimări,
J. M.,
Möckel,
P.,
Jahreis, G
......................................................217
Supplementierung antioxidativer
Substanzen in der Rindermast
Supplementation of antioxidants in cattle
Linden, S.,
Steinhart,
H..........................................................................................
223
Antioxidativer Status
bei gesunden Kühen mit unterschiedlicher Milch¬
leistung im peripartalen Zeitraum
Antioxidative Status in
Healthy Cows with Differing Milk Yield in the Peripartal
Period
Furii,
M.,
Müller, D„ Wilken,
H
...............................................................................231
Copper
accumulation
and liver cirrhosis in
german
shepherds with
normal dietary copper intake
Zentek, J., Buhl, K., Wolf, S., Nolte, I.,
Pohlenz,
J
.................................................239
Mechanismus des Phytatabbaus bei der gastro-intestinalen Verdauung
im Schwein als Modell für den Menschen
Mechanism of phytate degradation during
gastro-intestinal digestion
in pigs
as
model for humans
Schlemmer,
U.,
Jany,
Kl.-D., Berk,
Α.,
Schulz,
E
..................................................245
Einfluss von Phytasezusatz auf die Proteinverdaulichkeit beim Schwein
Influence of added phytase on protein digestibility in pigs
Berk,
Α.,
Schulz,
E
.................................................................................................255
Zur Wirksamkeit von Phytaseergänzungen bei differenzierter nativer
Phytaseaktivität
Efficiency of
phytase
supplementation in chicken diets with different native
phytase activity
Liebert,
F.,
Sukria,
Η. Α.,
Htoo,
J. K
.......................................................................261
Einsatz NSP-hydrolisierender
Enzyme in leguminosenhaltigen
Rationen
bei Geflügel
Trie effect of NSP-hydrolysing enzymes in legumes containing poultry diets
Richter,
G.,
Heller,
Elke, Köhler,
H.,
Schurz,
M
......................................................267
Die Wirkung von Carnitinzulagen auf Leistungsparameter bei Sauen
The effect of L-carnitine supplementation on the reproductive performance of
sows
Eder, K., Ramanau,
Α.,
Kluge,
Η
................................................ 273
Einfluss
eines probiotischen Enterokokkus-Präparates auf Mikroorga¬
nismen aus dem Verdauungstrakt der wachsenden Pute
Influence of an enterococcus faecium probiotic preparation on microorga¬
nisms
in
the small intestinal tract of growing turkeys
Jadamus,
Α.,
Männer,
К.,
Vahjen,
W.,
Simon,
0
...................................................279
The use of direct-fed microbials with
neonate
animals
.
Roth, L, Roelofs-Woudstra,
Irma ...........................................................................285
Poster
Seasonal variation in the Vitamin A, a-tocopherol and
ß-carotene
con¬
tent of milk fat
Kuncewicz,
Α.,
Zegarska, Z., Rafalowski,
R
...........................................................291
Einfluss
hoher
Vitamin-A-
und
-Е
-Gaben
in
den Pansen von Kühen auf
die Anflutung der beiden Vitamine am
Duodenum
Effect of high doses of vitamins A and
E
into the rumen of dairy cows on their
flow at the duodenum
Lebzien, P., Flachowsky, G., Szakacz, J., Keller,
T
...............................................295
Variation
der Ca-
und Vitamin-Ds-Supplementation im Legehennenfutter
The variation of
Ca
and vitamin D3 supplementation in the diet of laying hens
Richter,
G.,
Bargholz,
J., Forberger,
Margit, Schienvoigt, Dorothea, Jahreis,
G.,
Arn hold,
W
.......................................................................................................301
Comparison of cholecalciferol and 25-hydroxy-cholecalciferol in diets
for broiler chickens
Fritts, Christine
Α.,
Waldroup,
P.W
.......................................................................305
Vitamin
E in
seed and oil of Yugoslav sunflower hybrids
Dimić,
E.,
Dimić,
V.,
Šmit, K., Vrbaški, Ž
................................................................311
Vitamin
E
level in farm-bred polar fox in postnatal ontogenesis
llyina,
T. N
..............................................................................................................315
Effect of vitamin
E
on muscle metabolism,
antioxidant
status and meat
quality
Lahucky, R., Krska, P.,
Küchenmeister,
U.,
Nürnberg,
К.,
Kuhn,
G
.......................319
Interaktion von Vitamin
E
und
С
in verschiedenen Geweben beim wach¬
senden Schwein
Interaction
between vitamin
E and
С
in different tissues of growing pigs
Eichenberger,
В.,
Gebert, S.,
Wenk,
С..................................................................
325
Einfluss
hoher Vitamin
Е
-Gaben während der Trockenstehzeit auf die a-
Tocopherol-Konzentration im Serum und in der Milch sowie auf die Eu¬
tergesundheit von Milchkühen
Effects of feeding high doses of vitamin
E
during the dry period on a-
tocopherol concentrations in blood and milk and mammary gland health of
dairy cows
Lattemann,
Doris, Meyer, U., Loose, K., Flachowsky,
G
........................................329
Probleme bei der Ermittlung der antioxidativen Aktivität mit dem LDL-
Oxidations-Test
Problems in
using the LDL oxidation assay for determination of
antioxidant
activity
Harwat,
Melanie, Böhm,
V., Bitsch,
R
....................................................................333
Influence of fatty acids and tocopherols composition on oxidative stabi¬
lity of sunflower oil
Kuc,
R.,
Bekic,
L].,
Demkovìc,
S.,
Skořic, D
...........................................................337
Einfluss
verschiedener Schönungsmittel auf den Polyphenolgehalt und
die antioxidative Kapazität in Rot- und Weißwein
Effect of different clarification techniques on phenolic compounds and
antio¬
xidant
capacity in red and white wine
Straß,
G.,
Netzel,
M.,
Bitsch, I.,
Könitz,
R.,
Christmann,
M., Bitsch,
R...................
341
Effect of anthocyanins on DNA-damage in HT29 clone 19A cells
Matuschek,
M., Glei, M., Pool-Zobel, B. L
..............................................................345
Mayonnaise stability as a function of different factors
Vukša,
V.,
Dimić,
E.,
Łazić,
V.,
Dimić,
V
................................................................349
Effect of vitamin
E ss a
feed additive on oxidative stability and fatty
acid composition of porcine musculus longissimus
dorsi
Sobajic,
S., Miric, M., Mihailovic, M
........................................................................353
Beziehungen der
antU/prooxidativen
Balance im Blutplasma und der
Selenstatus des Fleisches von Absatzkälbern aus ökologischer Weide¬
haltung
The relationship between
antioxidative
defence system in the blood plasma
and selenium content in beef meat of calves from ecological farming
Prokopyuk,
T.,
Matthes, H.-D., Pastushenko, V
........................................................357
Antioxidativer Status
von Neugeborenen und Jungtieren
Antioxidant
status of newborn and young animals
Stohrer,
M., Lutz,
S., Stangassinger, M.................................................................
361
Antioxidativer Status (SOD, GPX)
bei Kühen mit Labmagenverlagerung
(LMV), Einflüsse von
Reperfusion
und deren Beeinflussbarkeit
Antioxidative
status
(SOD,
GPX)
of cows with displaced abomasum, influ¬
ence of
reperfusion
and antioxidative vitamins
Sattler,
T.,
Furii,
M..............................................
365
Vitamin
Вг
-Status
in fötalen Organen und Placentagewebe von Wistar-
ratten nach unterschiedlicher alimentärer Riboflavinversorgung
Vitamin B2
status in fetus and placenta of rats in response to different dietary
riboflavin
supply
Netzel, M.,
Straß,
G.,
Link,
G.,
Faßl,
U.,
Bitsch, 1
...................................................369
Effekt einer chronischen Ethanolzufuhr auf den Thiamin-Status und das
Thiaminprofil in Blut und Gewebe bei Wistarratten
Effect of chronic
ethanol
administration on thiamine-profile in blood and tis¬
sue of wistar rats
Netzel, M.,
Straß,
G.,
Bitsch, 1
................................................................................373
The changes in the vitamin
с
concentration in the serum in the terminal
states of neoplastic disease
Kopanski,
Z.,
Schlegel-Zawadzka,
M., Brandys,
J.,
Moniczewski,
Α.,
Kwiat-
kowska,
D.,
Puto,
T.,
Barucha,
P
..............................................................................377
Effect of L-ascorbic acid on renal SH-rich proteins in cadmium treated
chicks
Berzina, Nadezhda, Smirnova,
Galina
...................................................................383
Untersuchung der Ernährungssituation von Leistungssportlern im Ver¬
pflegungssystem Gemeinschaftsgastronomie unter besonderer Berück¬
sichtigung der Versorgung mit Vitaminen und Mineralstoffen
Nutrition of Competitive Athletes in Contract School Lunch Programs:
Emphasis on Vitamin and Mineral Supply
Meier,
J
..................................................................................................................387
Intake of selected vitamins with daily food rations used for Polish sol¬
diers, serving in peace-keeping missions, alimentation
Bertrandt, J.,
Klos,
Α.,
Rozmysl,
E
.........................................................................391
Content
of water-soluble and water non-soluble vitamins in daily food
rations used for alimentation in different groups of people connected
with polish army
Kłos,
Α.,
Bertrandt,
J.,
Rozmysł,
E
........................................................................395
Changes of vitamins content in daily food rations used for alimentation
of young men serving their military service in Polish army during last
20
years
Rozmysł,
E.,
Bertrandt,
J.,
Klos,
A
.........................................................................399
Importance of vitamins and additives now a days
Butt,
M. S
...............................................................................................................403
Mengen-
und Spurenelementgehalte in Nebenerzeugnissen der Ernäh¬
rungswirtschaft
Mineral
element
contents
in
some food industry by-products
Wecke,
С
...............................................................................................................407
Citrus fruits as a source of nutrients and medicinal components in the
prevention of civilization diseases in Poland
Schlegel-Zawadzka, M., Janeczko, Z., Berdzik,
S
....................................................411
Is tea an inhibitor of iron absorption?
Kühn,
Barbara, Schlesier, K., Kiehntopf, M., Winnefeld,
K., Roskos,
M.,
Böhm,
V., Bitsch,
R
................................................................................................413
Genistein,
the major
isoflavone in
soy, shows, health protective effects
in bone cells
Heim,
M.,
Bendik,
I., Shantz,
J.,
Kampmann,
G., Sochocky,
N.,
Fuchs,
P.,
Hunziker, W., Weber, P.........................................................................................419
HPLC-Bestimmung sekundärer Pflanzenstoffe: neue Entwicklungen
und Applikationen in der Lebensmittelanalytik
Determination
of
plant
secondary metabolites by HPLC-recent developments
Schieber,
Α.,
Hilt,
Petra, Marx, Michaele,
Carle,
R
................................................425
Stabilität von Leberwurst unter dem Einfluss von Majoran und weiteren
Zusätzen
Stability
of liver sausage under
majoram
and further supplements
Schöne, F., Greiner,
W., Ihling,
M.,
Kirchheim,
U.,
Jahn,
0
...................................429
Extracts from plant materials as additives for frying oils
Slepcev,
Olivera,
Vrbaski, Z., Ribic N., Djurkovic, V
.................................................433
Comparative study of some mineral additives (dolomite, magnesium
oxide, chalk) on rumen fermentation in vitro
Baran, M.,
Varadyova,
Z., Zawadzki, W
.................................................................435
Einfluss
von ätherischen Ölen und von Kräutermischungen auf das
Wachstum von Broilern
Effects of essential oils and herbal mixtures on growth of broiler chicks
Halle,
Ingrid ............................................................................................................439
Beta-glucan as an immunostimulant: biological effects, recognition and
structural aspects
Engstad, R. E.,
Riesen,
G......................................................................................
443
Plasma-kinetic profile of single doses of epigallocatechin
gallate
(EGCG) in humans
Ullmann,
U., Halier, J.,
Decourt,
J.-D., Fourtillan, J.-B., Weber,
P
.........................447
Polyphenolgehalt
und antioxidative Kapazität ausgewählter Rotweine
Phenolic content and
antioxidant
capacity of selected red wines
Berardini, N.,
Schieber,
Α.,
Wild,
R.,
Carle,
R........................................................
451
Carnitinkonzentrationen im Blut bei gesunden und später kranken Kü¬
hen während der Trockenstehperiode
Stood
carnitìne
concentrations in healthy and subsequently ill cows during
the dry period
Furii,
M.,
Stenschke,
E.,
Harmeyer, J...................................................................455
Die Auswirkung einer dosierten Kreatinsupplementierung auf die Lei¬
stungsfähigkeit bei Kraft-Ausdauerbelastungen
Effects of
creatine
supplementation on performance in strength endurance
exercise
Buschhom, U., Groneuer,
K. J
...............................................................................459
Effect of nitrate
(ІЧОз )
on thyroid hormones and
lipid
metabolism in rats
fed a cholesterol-free diet
Kostogrys,
Renata
В.,
Pecio,
Anna,
Sikora, Elżbieta, Pisulewski, Paweł
M
...........463
Effect of dietary
CLA
on serum cholesterol and on the fatty acid distri¬
bution of lipoprotein fractions and different tissues in growing pigs
Tischendorf, F., Möckel,
P., Kraft,
J.,
Schöne, F., Jahreis,
G.................................
465
Efficacy of plasma protein (AppeteinTM) on the growth performance of
weaned piglets
Paulicks,
Brigitte,
R.,
Roth, F.
X.,
Roth-Maier,
Dora A
...........................................469
Effect of mycotoxin contaminated wheat and of a detoxifying agent on
the performance of pigs and on digestibility of nutrients
Dänicke, S.,
Valenta, Hana,
Doli,
Susanne, Flachowsky,
G...................................
473
Efficiency of phytase in layer diets without phosphorus supplementati¬
on
Htoo, J. K., Liebert,
F
.............................................................................................477
In vitro phytate degradation after different feed treatments
Sukria,
Η. Α.,
Liebert,
F
..........................................................................................481
Effects of the antibiotic monensin on the bacterial diversity and preva¬
lence of antibiotic resistance genes and plasmids in the faeces of cattle
Smalla,
К.,
Heuer,
H.,
Krögerrecklenfort,
E.,
Dänicke,
R., Flachowsky, G
...............485
Effects of dietary microbial
phytase
levels on the bioavailability of
phosphorus in corn and sorghum for broilers and calculation of phos¬
phorus equivalency values for phytase
Lima, F. R.,
Salmerón,
D. S.,
Meister, N.
С,
Mabe, I., Borgatti,
L. M. O.,
Al¬
buquerque,
R
.........................................................................................................487
Effects of purified cell walls from baker s yeast saccharomyces cere-
visiae on health and performance of sows
Auerbach,
H., Ranft, U
...........................................................................................491
Der Einfluss von lebenden Hefezellen (Saccharomyces cerevisiae) auf
das Aufzuchtergebnis bei Kälbern
Influence
of living
yeast cells (Saccharomyces cerevisiae) on the rearing re¬
sult of calves
Löhnert,
H.-J., Ochrimenko, W. I.,
Sünder,
Angela,
Lüdke,
H................................
497
Effect of Saccharomyces cerevisiae on in
sacco dry
matter degradabil-
ity and parameters of rumen fermentation in sheep
Garza-Cazares,
F.,
Lebzien, P., Flachowsky,
G
....................................................501
Effect of Saccharomyces cerevisiae on apparent digestibility in sheep
and performance of growing bulls
Garza-Cazares,
F.,
Daemcke,
R.,
Flachowsky,
G..................................................
505
Effect of bacillus cereus on forage digestion in sheep
Garza-Cazares,
F.,
Lebzien, P., Flachowsky,
G
....................................................509
Reduzierung von Futterzusätzen im Legehennenfutter
Lower feed
Supplements in
the diet of laying hens
Richter,
G.,
Lüdke,
H.,
Groppel,
В
.........................................................................513
Registration of feed additives in the
european
union
Bremmers, R. P.
M
.................................................................................................517
Zur Wirkung des Probiotikums Toyocerin auf die Leistung von Auf¬
zuchtkälbern
Efficacy of the probiotic Toyocerin on the performance of raising calves
Daenicke R., Flachowsky, G.
521
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