Glimt fra krigen i nord 1940-1945 antologi 2023 - Blomlie, Trond 1957- (K-dokumentar, 2023)
Det er skrevet mange gode artikler om kampene i Nord-Norge våren 1940 og de fem okkupasjonsårene. Krigshistorisk forum Nord-Norge har i denne første antologien invitert ti forfattere til å gi sine bidrag. Det er etterstrebet å la fortellingene spenne vidt over geografi og tema. Boken innledes med et sterkt forord av Alf R. Jacobsen. Deretter følger artikler om tyske U-båter og krigsskip i storm og stille, til dramatisk motstandsarbeid i Salten, Kiruna og Narvik, og videre til vesterålinger i kampen om Narvik. En annen artikkel forteller om da krigen kom til Moen i Målselv, et døgn før tyske tropper inntok Narvik. «Finnmarkskrigen» har blitt et nytt begrep. Per Kristian Olsen har skrevet en artikkel om råskapen og nådeløsheten som ble de sivile i Finnmark til del høsten 1944. Boken avsluttes med en grundig analyse av Jan P. Pettersen om hvilken fortelling om krigen i nord som har blitt stående som den eneste sanne, og hvorfor 6. divisjons kamp ikke har blitt en større del av den nasjonale krigshistorien.