Näktergalen Erik Johan Stagnelius - Sorgenfrei, Simon 1975- (Eureka - Ellerströms akademiska, 2023)
Erik Johan Stagnelius är för Sverige vad Shelley och Keats är för England, vad Hölderlin och Novalis är för Tyskland – den svenska romantikens mörka stjärna. I Näktergalen tecknar Simon Sorgenfrei en kort biografi över Stagnelius, från den ljusa barndomen på Öland till den tidiga döden i ett uthyrningsrum på Södermalm i Stockholm. Erik Johan Stagnelius blev 29 år gammal. Han var ensam. Ingen närvarade vid hans begravning. Men kort efter hans död hyllades han som ett geni. I dag räknas han som en av de främsta poeter det svenska språket äger. Boken fungerar som en introduktion till de tankevärldar som influerade Stagnelius; den grekiska mytologin, den idealistiska filosofin och den gnostiska spekulationen. Men Näktergalen är främst en personlig läsning av Stagnelius författarskap, där två teman framträder: hågkomst och hemlängtan.