Franse tirannie het Rampjaar 1672 op school - Sijs, Nicoline van der 1955-; Weduwen, Arthur der 1993-; Feis, Bernt 1947- (Waanders Uitgevers, 2022)
De Franse inval in het Rampjaar 1672 maakte een onuitwisbare indruk op de Nederlandse bevolking. Al in 1674 verscheen het anonieme leerboek "De Franse tirannie. Spiegel voor de jeugd", 'zodat de jongelui de gebeurtenissen nooit vergeten en kunnen leren van wat ons is overkomen'. Het uiterst anti-Franse boek werd tot diep in de achttiende eeuw tientallen keren herdrukt. Beschrijvingen van politieke verwikkelingen in Frankrijk werden afgewisseld met de wandaden die de Fransen in Nederland verrichtten, en de heldendaden waarmee de Nederlandse bevolking die beantwoordde.0Het 350ste herdenkingsjaar van het Rampjaar biedt een uitgelezen kans om het boek opnieuw voor het voetlicht te brengen, in de vorm van een hertaling met historische, boekhistorische en taalkundige inleidingen, geschreven door specialisten.