Faster Ailis dagböcker hennes vardag i krigstidens Helsingfors - Nilsson, Aili 1892-1981 ([Lilla Skaperiet], 2021)
Aili Nilsson föddes 1892 i Uleåborg och flyttade sedan som ung till Helsingfors. I boken "Faster Ailis dagböcker - hennes vardag i krigstidens Helsingfors" får vi följa hennes liv från 1918 till 1948 genom dagboksanteckningar bearbetade av Gunnel Nilsson. "Ibland kan man för en stund glömma hela kriget, fast vi lever som på en vulkan. När som helst kan det ju börja regna bomber över oss och ryssarna kan svärma över hela landet." Vi får följa Aili från 26 augusti 1918 till (med vissa uppehåll) 1 december 1948 då hon var 56 år.