Posledních padesát let = The last fifty years - Zachoval, František; Kožišková, Judita (Galerie moderního umění v Hradci Králové, 2020)
Současné umění zatím nemá své dějiny. Jak ho tedy uchopit a jak mu rozumět? Na to se snaží odpovědět publikace Tomáše Pospiszyla, jednoho z předních teoretiků současného umění, vydaná ke stálé expozici GMU, která je vůbec první dlouhodobou výstavou věnovanou výhradně současnému českému umění, a to od 70. let až do současnosti. Do dějinotvorné problematiky autor nahlíží skrze jednotlivá témata, různé přístupy a tendence umělecké tvorby – od klasických technik přes fotografii, performance až po film, video a další digitální technologie. Obrazově zpracovaná publikace přístupnou formou přibližuje různorodost současného umění a rozmanitost výtvarného jazyka jednotlivých autorů a autorek na příkladech konkrétních děl ze sbírek královéhradecké galerie. Snaží se také čtenáři vysvětlit, že právě aktuální tvorbě, která přirozeně odráží problémy dnešního světa, může porozumět mnohem lépe než staršímu umění.