Vart längtar min fot Om Barbro Lindgrens författarskap - Boëthius, Ulf (Skrifter utgivna av Svenska barnboksinstitutet, 2020)
Barbro Lindgren är en av våra mest älskade barnlitteraturförfattare. Hennes böcker tillhör sedan länge de mest utlånade på biblioteken och de finns ständigt att köpa i bokhandeln. Hon är också mycket översatt böckerna finns på mer än 30 olika språk. Hon har fått mängder av priser. Det finaste är det stora internationella litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, Astrid Lindgren Memorial Award. Barbro Lindgren är den enda svensk som tilldelats detta pris. Som barnboksförfattare har Lindgren använt sig av praktiskt taget alla genrer från pekböcker till teaterpjäser, visor, dikter och olika typer av prosaberättelser. Mest känd är hon kanske för sina många originella bilderböcker. Men hon har hela tiden också skrivit för vuxna. Barnböckerna har varvats med diktsamlingar, romaner och dagboksliknande tänkeböcker. Många av hennes böcker riktar sig till barn och vuxna på samma gång. Hon vill egentligen bryta ner gränsen mellan barnlitteratur och vuxenlitteratur. Vart längtar min fot är den första studien som tar ett helhetsgrepp på Barbro Lindgrens författarskap. Barnböcker och vuxenböcker behandlas parallellt. Boken är ingen biografi det är texterna som står i centrum. Ulf Boëthius gör helt enkelt en serie närläsningar där Lindgrens viktigaste teman lyfts fram och följs genom författarskapet. De existentiella frågorna dominerar men Lindgren har också ett starkt socialt engagemang. Hon tar ständigt parti för de ensamma, marginaliserade eller utstötta. Och tonläget växlar: vissa böcker är nattsvarta medan andra är uppsluppet humoristiska. Ofta blandar Lindgren humor och allvar på ett oefterhärmligt sätt. Kanske är just det hennes särskilda egenart som språkkonstnär. Ulf Boëthius är litteraturforskare och professor emeritus vid Stockholms universitet. Bland hans tidigare titlar märks När Nick Carter drevs på flykten (1989) [back cover]