Rusland in 101 wodka-etiketten een bonte biografie van een land & zijn bewoners - Trommelen, Edwin 1963- (Uitgeverij Lias, 2020)
Eind jaren negentig kwam er elke dag wel ergens in Rusland een nieuwe wodka op de markt. En elke nieuwe wodka was voorzien van een veelal kleurrijk en illustratief etiket. Deze nog jonge maar vitale traditie van uitbundige etiketten leent zich uitstekend om een veelomvattend verhaal over Rusland en de Sovjet-Unie te vertellen. In zijn boek verbindt Edwin Trommelen zijn uitgebreide verzameling etiketten - waarschijnlijk bezit hij de grootste collectie ter wereld, inclusief een eigen etiket 'Barabanov' - aan zijn grote kennis van het land. Aan de hand van telkens één etiket vertelt hij over poëzie, dagelijks leven, geschiedenis, maatschappij, taal, kinderjaren, kunst, (onbekende) uitvindingen, volkeren, et cetera. Maar ook minder voor de hand liggende zaken komen aan de orde, zoals hoe Rusland ruikt, welk eten de Rus in het buitenland mist, wie zijn helden zijn en hoe hij vloekt. Kortom, het boek is tegelijkertijd verheven en laag-bij-de-gronds; het gaat over dichters en tsaren, maar ook over Ivan Ivanovitsj - de Russische Jan-met-de-pet - en zijn vrouw Irina.