De namenlijst een algemene inleiding : naar een inclusieve geschiedenis en herdenking van de Eerste Wereldoorlog in België - Trogh, Pieter (De namenlijst, 2019)
Vanaf de eerste dag van zijn bestaan ging het In Flanders Fields Museum op zoek naar het verhaal van de gewone mens in de oorlog. De nadruk op de persoonlijke oorlogservaring, meerstemmigheid en het landschap als laatste getuige bepalen de blik van het museum. Binnen die context groeide het idee om voor dit oorlogsland een inclusieve Namenlijst op te stellen van alle slachtoffers - burgers en militairen, van eender welke origine - van wie het overlijden gelinkt is aan de Eerste Wereldoorlog in België. Naar schatting gaat het om 600.000 doden. De Namenlijst wil de namen achter de cijfers identificeren, en vervolgens de verhalen achter de namen in kaart brengen, en voorzien van hun relevante historisch kader. Dit essay is het eerste nummer van een nieuwe reeks publicaties die de komende jaren over de Namenlijst zal verschijnen. In dit nulnummer ontdekt u het ontstaansproces, de samenstelling en de talrijke mogelijkheden van het project. De Namenlijst vormt een krachtig instrument voor een geschiedenis en herdenking van de Eerste Wereldoorlog, van onderuit.