Lieve Eberhard, in antwoord op je vragen terugblik van een vrouw op de bezettingstijd - Laan-Boelens, J. P. van der 1914-1993 (Uitgeverij Bas Lubberhuizen, 2018)
"Dit boek is ontstaan uit een aantal vragen over de bezettingstijd die Eberhard van der Laan zijn moeder voorlegde. Zij schreef hierop een zeer persoonlijk en authentiek verslag over wat zij, haar man en hun vrienden in het verzet meemaakten. Haar verhaal begint bij de eerste vijf dagen van de oorlog, die de opmaat waren voor een reeks van steeds benauwender ervaringen in de erop volgende jaren. De zeggingskracht is groot, omdat door de persoonlijke en plaatsgebonden ervaringen heen, het verhaal van vele anderen zichtbaar wordt. Tijdens de uitzending van 'Zomergasten' waarbij oud-burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan te gast was, vertelde hij over de moed van zijn ouders en over dit boek van zijn moeder, dat eerder in 1987 verscheen."