Oudheid als ambitie de zoektocht naar een passend verleden : 1400-1700 - Enenkel, Karl A. E. 1959-; Ottenheym, Koen A. 1960- (Vantilt, 2017)
Het uitdragen en visualiseren van de eigen lokale of regionale geschiedenis werd in de late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd als een belangrijke taak van literatuur, beeldende kunsten en architectuur beschouwd. Als bronnen werden niet alleen de klassieke schrijvers gebruikt, maar ook middeleeuwse kronieken, lyriek van de minnezangers, (echte en vervalste) inscripties en archeologische voorwerpen, en bovendien ruïnes uit allerlei periodes die men veelal op een creatieve manier interpreteerde. Monumentale gebouwen, of de resten daarvan, golden bij uitstek als bewijs van de grootsheid en ouderdom van de voorouders