České sklo - Drahotová, Olga 1932- (Odeon, 1970)
V rychlém sledu představuje autorka kontinuitu vývoje českého uměleckého skla, která trvá již přes celé tisíciletí. Počíná zmínkami o nejstarších nálezech na území Čech, kdy šlo ještě o skleněné předměty cizího původu, pak objasňuje postupné zakládání a rozvoj sklářských hutí, šíření nových pracovních technik a výtvarných postupů a jmenuje přehledně ty osobnosti, které se o ně zasloužily. Tento přehled je doveden až k současnosti. Doprovází jej 31 převážně barevných fotografií, jež zachycují výrobky uměleckého sklářství od 14. století do r. 1964