Svenskarna som stred för Hitler ett historiskt reportage - Schön, Bosse 1951- (Bokförlaget DN, 1999)
Efter kriget kom tystnaden. De hundratals frivilliga svenskarna som stridit för Nazityskland återvände hem. Ingen frågade efter deras historia, och de teg om vad de visste, rädda för att bli stämplade som krigsförbrytare och judemördare. Bosse Schön har efter arton års efterforskningar sammanställt en märkvärdig samling brev, anteckningar och dokument från andra världskriget. Här får vi följa de unga männen från utbildningslägret till de hårda striderna på östfronten. I slaget om Berlin, under krigets sista timmar, försvarade svenska soldater Hitlers bunker och en svensk SS-soldat bevittnade Adolf Hitlers och Eva Brauns makabra vigsel några timmar innan de begick självmord. Bosse Schön tar oss med in i Det tysta brödraskapet, till SS-veteranerna som fortfarande träffas och som har kopplingar till dagens nynazism som martyrer, inspiratörer och fostrare.