Dostojevskij umělec k poetice prózy - Bachtin, Michail Michajlovič 1895-1975 (Edice Dílna, 1971)
Teoretická studie (z roku 1923, v přepracovaném vydání z roku 1963) se zabývá uměleckým objevitelstvím a problémy poetiky F. M. Dostojevského, zkoumá výstavbu jeho díla a jeho výrazový systém. Dospívá k závěru, žeDostojevského nový druh románu - polyfonní román, jehož postavy existují nezávisle na autorském slově i na sobě navzájem - znamená mimořádný přínos k rozvoji prózy i uměleckého myšlení. Doslov upozorňuje na pozdější publikace natoto téma, které do určité míry korigují Bachtinovy postřehy.