Pirat und Ehrenmann - Vlugt, Simone van der 1966- (Bertelsmann, 1999)
Om uit het rasphuis te komen gaat een jonge man varen op een schip van de VOC; na de dood van de kapitein neemt hij de leiding over en besluit zeerover te worden.