Soudím živé i mrtvé - Kraus, Karl 1874-1936 (Světová četba, 1974)
články, aforismy a eseje, v nichž autor podává zničující kritiku epochy od F. Lehára a Johanna Strausse až k oddílům SA, SS a koncentračním táborům, jsou tříděny do kapitol Na modrém Dunaji, Aforismy, Černá magie, Veliká doba, Bujný oř. Výbor doplňuje kapitola Několik svědectví o Karlu Krausovi se statěmi F.X. Šaldy, K. Čapka, J. Hory, J. Münzera, S.K. Neumanna.